2019-02-24

Apró csodák


Hát ez, wow. Ha nem február lenne még csak, azt mondanám, az év legjobb könyve. De így is jó eséllyel indul ezért a címért.

Ruth fekete nővér, a szülészeten dolgozik húsz éve. Egy nap egy olyan kisbabát kell ellátnia, akiknek a szülei nyíltan rasszisták, és arra utasítják a főnővért, hogy Ruth nem érhet a gyerekükhöz semmilyen körülmények között. A főnővér ahelyett, hogy kitenné őket a szülészetről, tudatja Ruthtal, hogy ehhez kell magát tartania, Ruthnak ez érthetően rettenetesen rosszul esik. Amikor a kisbaba kb. 5 napos, körülmetélik, és úgy adódik, hogy Ruth az egyetlen az osztályon, aki vigyázni tud rá, a két másik nővért elhívják sürgős esetekhez. Mivel csak húsz percről van szó, Ruth abban bízik, hogy ez alatt az idő alatt hozzáérnie tényleg nem kell a gyerekhez, így a feladatát is ellátja és a főnöke utasítását sem szegi meg. Természetesen nem született volna regény az egyébként valós esetből, ha a kisbabának nem állt volna le a légzése.... Ruth válaszút előtt áll: szegje meg a nővéri esküjét és engedelmeskedjen a felettesének vagy fordítva?
A kisbaba meghal, Ruthot pedig gyilkossággal vádolja és bepereli a rasszista pár. 

Amellett, hogy rendkívül fontos a téma, amit Picoult nagy érzékenységgel dolgoz fel és érezteti a mindennapi rasszizmust, amit fehérként én észre sem veszek, az nagy zsenialitása a könyvnek, hogy nem csak a "jók", hanem a "rosszak" szemszögét és megmutatja: a történetet felváltva meséli Ruth, Ruth államilag kirendelt ügyvédje, és a halott csecsemő apja. Megrázó az embernek azzal szembesülni, hogy együttérez egy, a fehér felsőbbrendűséget hirdető rasszistával. 10/10.

3 megjegyzés:

  1. Szerintem ez a könyv JP legjobb alkotása. Elég sok regényét olvastam, de ez mindegyiket túlszárnyalja.

    Az viszont számomra nem világos, miért kellett egyáltalán körülmetéltetni a rasszista pár kisfiát. Ha egyszer a fehér felsőbbrendűséget hirdetik és egyértelműen utálják a zsidókat (is), akkor miért volt szükség a körülmetélésre?
    Tudom, hogy ez kb. rutin eü.i beavatkozás Amerikában (tehát nem kimondottan vallási gyakorlat), de azt azért kétlem, hogy minden fiúcsecsemőn elvégzik a szülők kérése nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, pedig úgy tűnik...
      "During the 2000s, the prevalence of circumcision in men aged 14–59 differed by race: 91 percent of non-Hispanic white men, 76 percent of black men, and 44 percent of Hispanic men were circumcised, according to data in Mayo Clinic Proceedings." (Wikipedia)

      Törlés
    2. Igen, ezt én is olvastam, tényleg úgy tűnik, hogy rutinból metélnek.
      Csak arra gondoltam a könyv olvasása közben, hogy ha ez a pár valóban durván rasszista, vajon miért nem jutott eszükbe a körülmetélés vallási gyakorlatban betöltött szerepe és főleg az eredete.
      Azért a 2000es években már nem olyan fontos az egészségügyi jelentősége ennek a beavatkozásnak, hogy mindenképpen szükség legyen rá.
      Számomra ez az egyetlen furcsa része a sztorinak.

      Amúgy viszont zseniális ez a regény, elolvastam angolul is, eredetiben még jobban tetszik.

      Törlés